Donatıpro 201702 Güncellemesi Hazır!


Yeni bir güncelleme ile daha karşınızdayız. Donatıpro 5 sürümü ile sadece yeni özellikler eklemekle kalmadık aynı zamanda gelecek geliştirmeler için harika bir altyapı oluşturduk.

Sürekli kullanıcılarımızın alışık olduğu üzere Şubat 2017 için de yeni güncellememiz hazır.  Bu güncellememizde bir hata düzeltmesinin yanısıra çok önemli 3 yeni özellik ile karşınıza çıkıyoruz. Lafı çok uzatmadan hemen açıklamalara girelim:


Neler Yeni?

  • Statik poz etiketleri
  • Özelleştirilebilir donatı çizgisi
  • Yeni EXPLODE özellikleri

Statik Poz Etiketleri


Donatı nesnesine "Statik etiketleme" adında yeni bir özellik eklendi.


Bu özellik ile poz etiketleri donatıyla birlikte statik olarak hareket ediyor. Ne anlama geldiğini şekille açıklayalım:


Önceki sürümde yukarıdaki şekilde göreceğiniz gibi donatıların açısı 90 dereceyi geçtikten sonra donatı yazısı üste çıkıyordu, ki bu teknik resim açısından doğrudur. Ancak, örnekte olduğu gibi bir merkez etrafında dönen donatılar varsa ya da donatılar 90 dereceden fark edilmeyecek kadar az açılarda büyük olsa bile poz etiketleri ters tarafa geçiyordu ve çizimdeki estetiği bozuyordu.


Yeni "Statik etiketleme" özelliği ile bu durumlar için kullanıcıya bir alternatif sunmuş oluyoruz. Şekildeki gibi donatıları statik etiket konumuna alınca tüm poz etiketleri donatının açısına sabitleniyor. Böylece daha şık bir görünüm elde edebiliyorsunuz.

Özelleştirilebilir Donatı Çizgisi


"TALREBAR" donatı nesnesi bu güne kadar stil dosyasının içindeki "06" numaralı "T-DONATI" katmanında çiziliyordu. Nensenin içindeki donatı çizgileri "0" katmanında bırakılıp çizgi özelliklerini "T-DONATI" katmanından alması öngörülmüştü. Zamanla kullanıcılarımız donatı çizgilerinin özelleştirilebilir olmasını talep ettiler. Bunun nedeni çeşitli sebeplerle donatı çizgileri başka bir çizgi tipinde ya da renkte yapmak istemeleriydi.

Bu güncellememizde donatı nesnesi özelliklerine "Donatı çizgisi katmanı" adında bir özellik daha ekledik.


Bu özellik sayesinde artık donatı nesnesi içindeki donatı çizgisine ayrı bir katman atanabiliyor. Eskiden zaten bu özellik vardı diyebilirsiniz. Eski sitemde donatı katmanı çizimdeki tüm donatıları ilgilendiriyordu. Şimdiyse her donatı için donatı çizgisine ayrı ayrı katman atama şansımız var.

Eski çizimlerim ne olacak?

Eski çizimleriniz için endişelenmenize gerek yok. Eski çizimlerde bu özellik "0" olacak yani donatı çizgisi "0" katmanında tanımlanmış olacak, elbette nesneniz donatı katmanında olduğu için bir sorun teşkil etmeyecek.

Yeni çizimlerimde nasıl olacak?

Yeni çizimlerinize başlamadan önce stil dosyanızda ufak bir kaç değişiklik yapmak gerekecek. Adım adım yapalım:


Önce layer tablonuz açın. "Description" sütununu "Name" sütununun yanına sürükleyin ve "Description" başlığına bir kez basarak numara sırasına göre sıralayın. Açıklaması 06 ile başlayan katman şu anda donatı katmanınız. Açıklaması 23 ile başlayan ise yeni donatı katmanınız oldu.


Yapmanız gereken işlem yukarıda olduğu gibi:

  1. Bütün çizimleri kapatıp stil dosyanızı açın.
  2. Açıklaması "06" ile başlayan katmanınızın açıklamasını "06 Donatı nesnesi", adını da kendi sisteminize uygun olarak değiştirin. Diğer özelliklerine dokunmayın!
  3. Açıklaması "23" ile başlayan katmanınızın açıklamasını "23 Donatı çizgileri" adını da kendi sisteminize uygun olarak değiştirin. Katman özelliklerini ana donatı çizginize uygun olarak belirleyin.
  4. Stil dosyanızı kaydedip kapatın. AutoCAD'i yeniden başlatın.
  5. Artık hazırsınız.
Yeni özelliği nasıl kullanacağım?

Donatıpro eskiden olduğu gibi donatı çizecek, ancak donatı özelliklerine baktığınızda "Donatı çizgisi katmanı" özelliğini göreceksiniz. Bu değer az önce stil dosyanızda 23 numaraya verdiğiniz ad olacaktır. Bizim örneğimizde "T-DONATI" olarak görünüyor.


Kendinize yeni bir katman oluşturup rengini kırmızı ve çizgi tipini kesik yapın.

Şimdi donatı nesnenizi seçerek


Donatı çizgisi katmanını değiştirin. Artık seçtiğiniz donatı kendi özelleştirdiğiniz biçimde gözükecek.

Yeni EXPLODE Özellikleri

Donatı nesnesi bir "Custom object" tir. Bu nesneler:


  • AutoCAD LT
  • G-Star CAD
  • ZW CAD 
  • ve muadillerinde

görüntülenemez.

Bu güncellemede akıllı donatı nesnesini tam EXPLODE edilebilir hale getirdik. Böylece bitmiş çizimin bir kopyasını alıp tüm donatıları patlatarak karşı tarafa gönderebileceksiniz.


Üstelik yeni EXPLODE yapımız sayesinde görsellik kalitesinden hiç taviz vermemiş olacaksınız.

Güncellememizde bunun dışında bazı ufak tefek hata düzeltmeleri ve performans artırımları yeralmakta.

GÜNCELLEMEYİ EDİNİN!

Hepinize iyi bir hafta dileriz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAYOUT KULLANARAK KİRİŞ PAFTASI HAZIRLAMAK ve ÖLÇEKLİ ÇIKTI ALMAK

DONATIPRO KÜTÜPHANESİNİ KULLANARAK C# İLE KENDİ DONATI ÇİZİM YAZILIMINIZI OLUŞTURUN!