Revit Structure ile Hazırlanmış Kalıp Planından Kolon Bilgilerini Dışarıya Aktarmak

Merhaba değerli takipçilerimiz,

Bu yazımızda Revit Structure programında hazırladığınız kalıp planından, kolon listesini dışarıya nasıl aktarabileceğimizden bahsetmek istiyoruz.



Başlarken

DonatıPro yazılımının üreticisi olarak bu çalışmayı, Revit ile çizilmiş kalıp planlarının DonatıPro'ya veri sağlayıp sağlayamayacağını belirlemek için yapıyoruz. Yazımızın hemen başında söyleyelim: Revit kalıp (ya da kendi deyimiyle "structural") planından aktarılacak veriler tek başına detay resmi için yeterli değiller. Revit içinde bir aktarım eklentisi yazmak şart gibi görünüyor. Bununla birlikte verilerin aktarılması ya da bir liste oluşturulması kolay.

Biz yazımız için kolon listesini örnek olarak kullanacağız. Bu işlem için basit bir proje oluşturduk. Bu proje üzerinden sadece zemin kata ait kolonları dışarıya aktaracağız.

Önce Yeni Bir Liste Oluşturmalıyız




"Project Browser" penceresinden "Schedules/Quantities" başlığına sağ tıklayalım ve "New Schedule/Quantites" komutunu seçelim.

Karşımıza neyin listesini oluşturacağımızı soran pencere gelecektir.


Bu pencerede filtre olarak "Structure" kullandığımız listeden "Structural Columns"'ı seçiyoruz. Bu aşamadan sonra aktarım için kullanmak istediğimiz bilgileri belirlediğimiz pencereye geçiyoruz.


Soldaki listeden aktarımda görmek istediğimiz alanlara çift tıklayarak sağa atıyoruz. Biz yukarıdaki şekilde sağda gördüğünüz 5 alanı seçtik. Siz amacınıza göre daha detaylı bir liste oluşturabilirsiniz.


Daha sonra "Filter" sekmesine gidip, sadece zemin katın kolonlarını seçmek istediğimizi belirtiyoruz. Burada başak bir çözüm de filtre başlığını geçip, "Gruplama" sekmesinde "Top Level" parametresini kullanabilirsiniz. Böylece tüm yapıdaki kolonlar kolonlar kat kat aktarılmış olur. Biz sadece zemin katı istediğimiz için böyle yaptık.


İşlem bittiğinde Revit şekildeki gibi listeyi alacaktır. Şimdi Excel'e aktarmaya geldik.

Excel Aktarımı

Listemiz bir defa hazır olduktan sonra Excel aktarımı kolaydır.


Revit menüsünden "Export/Reports/Schedule" seçiyoruz. Bu işlemi yapmadan önce projenizi Save etmeyi unutmayın ki, "Schedule" seçeneği aktif hale gelebilsin. Karşınıza bir dosya kaydetme penceresi çıkacaktır. Bu pencerede dosya tipi olarak "Delimited Text" seçeneğini işaretleyin.

Dosyayı kaydettikten sonra Excel'de açın. Açarken ";" ile ayrılmış liste olarak almanız yeterlidir.


Umarım yararlı olabilmişizdir. İyi çalışmalar dileriz.

Güç sizinle olsun...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAYOUT KULLANARAK KİRİŞ PAFTASI HAZIRLAMAK ve ÖLÇEKLİ ÇIKTI ALMAK

DONATIPRO KÜTÜPHANESİNİ KULLANARAK C# İLE KENDİ DONATI ÇİZİM YAZILIMINIZI OLUŞTURUN!